Orlov Fra Arbejde – Læs guiden til Orlov her

Orlov er en svær ting at definere, og det skyldes, at det er mange forskellige former for orlov. Hvis man slår op i ordbogen beskriver den det som: “fritagelse for tjeneste eller arbejde i en periode”, men det er ikke hele sagen i praksis. Der er nemlig mange forskellige former for orlov og mange regler, der er vigtige at vide inden man tager på orlov for tjeneste eller arbejde. 

Vi har samlet alt den vigtigste information omkring orlov i denne guide, som du kan læse nedenfor. 

 

Hvad er orlov? 

Orlov er som ordbogen beskriver det. En fritagelse for arbejde i en periode. Det er med andre ord en periode, hvor du ikke skal arbejde. Der opstår mange spørgsmål når man overvejer at tage orlov – får jeg løn når jeg tager på orlov? Hvor lang tid må jeg være på orlov?

Disse spørgsmål vil guiden komme omkring, og svarene på de fleste ovenstående spørgsmål er afhængig af om du er offentlig eller privat ansat. Her er der dog visse undtagelser og der er nogle ting, hvor det er ligegyldigt om du er offentlig ansat eller privat. I udgangspunktet er orlov uden løn – det gælder både private og offentlige ansatte. Dog kan du i din ansættelseskontrakt eller overenskomst være berettiget til betalt orlov, og hvis du overvejer orlov kan du med fordel få det indskrevet i din kontrakt. 

Der er primært tre typer orlov: 1. Barsels og forældreorlov, til hvis du bliver forældre. 2. Plejeorlov, til hvis en nærtstående ønsker at passes i sin sidste tid derhjemme. 3. Pasningsorlov, til at passe en nærtstående som er alvorlig syg eller handikappet. 

 

Offentlige ansatte og orlov 

Offentlige ansatte har som udgangspunkt krav til at må gå på orlov. Offentlige ansatte har ingen begrænsning på deres længde af orlov, men der er derimod en betingelse for at du må gå på orlov. Betingelsen går på, at den ikke må ulejlige eller modstride din arbejdsplads interesser. Din arbejdsplads kan afslå din anmodning om orlov, men det kræver også at de begrunder hvorfor det er modstridende deres interesser – derfor er dette også en sjælden sag.  

 

Privat ansatte og orlov 

Modsat offentlige ansatte har ansatte i den private sektor ikke ret til orlov. Dette er medmindre, at de falder under en af de tre kategorier oplistet ovenfor. Det er her din ansættelsekontrakt eller din overenskomst kommer i spil, for hvis den tillader at du må gå på orlov – står det dig frit for. Hos nogle virksomheder fremgår orlovsregler og andet fra personalehåndbogen. 

Hvis du som udgangspunkt ikke har ret til orlov, kan du forsøge at forhandle dig til det med din leder. 

 

Orlov fra studie 

Det er også muligt at tage orlov fra studie. Her er reglerne for orlov baseret ud fra din fakultet og studiested, og du skal tjekke det med dem inden, du går på orlov. Overvej orlov fra studiet, da du ikke har mulighed for at modtage SU i din orlovsperiode.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *