Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhedsejerskabsform, hvor en enkelt person ejer og driver virksomheden. Det mest markante kendetegn ved en enkeltmandsvirksomhed er, at ejeren personligt bærer ansvaret for virksomhedens forpligtelser og gæld, hvilket resulterer i en reduceret risiko.

Der er meget få krav forbundet med driften af en enkeltmandsvirksomhed. I modsætning til f.eks. et anpartsselskab, er der ikke tvungen årsregnskab og du er heller ikke underlagt krav om at offentliggøre dit årsregnskab. Bemærk at der dog kun kan være én ejer af en enkeltmandsvirksomhed. Der er i modsætning til flere andre selskabsformer ingen krav til startkapital i en enkeltmandsvirksomhed.

 

Hvilke krav er der til en enkeltmandsvirksomhed?

 • Virksomheden kan kun have én ejer.
 • Personlig hæftelse gælder, hvilket betyder, at du hæfter med dine personlige aktiver.
 • Momsregistrering påkræves, når din omsætning når 50.000 kroner inden 12 måneder.

 

Fordelene ved enkeltmandsvirksomheder

Der er flere gode grunde til, at mange mennesker vælger at starte en enkeltmandsvirksomhed:

 • Formindsket risiko: Enkeltmandsvirksomheder tilbyder en lavere grad af finansiel risiko for ejeren. Da ejeren har personlig kontrol over virksomheden, kan man træffe beslutninger for at minimere gæld og risikoen for tab.
 • Simpel opstart: At etablere en enkeltmandsvirksomhed kræver minimal administration og papirarbejde i forhold til mere komplekse virksomhedsstrukturer som aktieselskaber eller anpartsselskaber.
 • Intet krav om selvskabskapital: Oprettelsen af en enkeltmandsvirksomhed kræver ikke indskydelse af selvskabskapital, hvilket er et betydeligt økonomisk incitament for iværksættere. Dette gør det lettere at starte en virksomhed med begrænsede finansielle ressourcer.
 • Simpelt administrativt: Enkeltmandsvirksomheder har mindre administrativt arbejde i forhold til mere komplekse virksomhedsstrukturer. Der er ingen krav om årsrapporter eller generalforsamlinger, hvilket reducerer den administrative byrde.
 • Direkte indkomst: Alle indtægter fra virksomheden går direkte til ejeren. Der er ingen aktionærer eller partnere, der skal have del i overskuddet.

At påbegynde din egen enkeltmandsvirksomhed behøver ikke at være en kompleks affære. Tværtimod er det en proces, der kan initieres med minimale ressourcer og kræver ikke dyre investeringer i infrastruktur eller personale. Med adgang til online ressourcer og digitale markedsføringsstrategier er det nu lettere end nogensinde før at nå ud til din målgruppe og etablere en stærk tilstedeværelse på markedet.

 

 

Ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed:

På trods af de mange fordele, kan der også være ulemper forbundet ved en enkeltmandsvirksomhed:

 •  Ubegrænset personlig hæftelse: Din personlige formue, inklusive opsparinger, bil, bolig og arveindtægter, kan kræves af virksomhedens kreditorer.
 • Ægtefælles hæftelse: Ved skattegæld hæfter din ægtefælle, hvis konen ejer boligen og du driver en enkeltmandsvirksomhed (gælder for skattegæld opstået under ægteskabet).
 • Beskatning ved ophør: Beskatning ved ophør kan være kompleks, da hele opsparingen beskattes. Skattefri virksomhedsomdannelse kan udsætte beskatningen.
 • Én ejer: Enkeltmandsvirksomheder tillader kun én ejer. For flere ejere, overvej alternative selskabsformer som “samejet” eller “Interessentskabet.”
 • Omkostninger ved omdannelse: Ændring af virksomhedsformen senere, f.eks. til anpartsselskaber, kan være omkostningstungt.

 

Sådan stifter du en enkeltmandsvirksomhed

Billigselskab har hjulpet over 7000 iværksættere med oprettelse af deres virksomhed. Med et skarpt fokus på effektivitet, konkurrencedygtige priser og brugervenlighed har Billigselskab skabt en platform, der giver iværksættere mulighed for at omsætte deres forretningsvisioner til virkelighed, uden at skulle igennem en besværlig, dyr og tidskrævende proces. Nedenfor ses en slavisk gennemgang af processen for stiftelse af enkeltmandsvirksomhed gennem billigselskab.

 1. Udfyld vores formular.
 2. Modtag aftalebrev til underskrift på mail.
 3. Underskriv sikkert med dit MitID.
 4. Returner dokumentet automatisk.
 5. Vi sørger for oprettelsen hos Erhvervsstyrelsen.
 6. Modtag CVR-nummer og dokumenter på mail, senest inden for 24 timer.

Billigselskab.dk stræber efter at gøre hele processen så billig og effektiv som muligt, så du hurtigt kan komme i gang med din enkeltmandsvirksomhed uden besvær. Start din enkeltmandsvirksomhed i dag

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *